Zes nieuwe fietsroutes langs het erfgoed van de Atlantikwall in Zuid-Holland

Vlak voor de zomer zijn er zes nieuwe fietsroutes uitgekomen die de fietser langs het erfgoed van de Atlantikwall voeren. De routes zijn door Jeroen Rijpsma en mij (Nick Warmerdam) vormgegeven.  In elke route kom je langs verschillende, bunkers, versperringen en militaire terreinen die de Atlantikwall typeren. Daarnaast zie je ook de gevolgen van de aanleg van deze verdedigingslinie en de bezetting op het landschap en de bevolking. Ook deze hebben vaak nog sporen in het landschap achtergelaten.

Vanaf nu kan je rondes fietsen in Noordwijk/Lisse, Katwijk/Wassenaar, Den Haag/Scheveningen, Hoek van Holland/Westland, Voorne en Goeree. Elke route is tussen de 30 en 40 kilometer. Het bestaande fietsknooppuntensysteem met de genummerde witgroene borden is leidend, maar om bij het oorlogserfgoed te komen wijkt de route hier regelmatig vanaf.

De routes zijn beschreven als rondje ‘tegen de klok in’, waarbij zowel de zee- als landzijde wordt aangedaan. Het is mogelijk om twee of meer routes met elkaar te verbinden.

Er zijn verschillende opties om de routes te verkrijgen. Ze zijn allereerst gratis te downloaden via de website van het Erfgoedhuis Zuid-Holland. Voor de liefhebber van een fysieke route, zijn er gedrukte boekjes en is er een verzamelbox met grote overzichtskaart. De losse routes en de box kunnen bij verschillende musea en bezoekerscentra aan de kust worden gekocht.

Voor het downloaden van de routes of het aanschaffen van de box ga je naar deze link:

https://www.erfgoedhuis-zh.nl/producten/producten/2019/fietsroutes-atlantikwall/

 

De box met daarin de zes fietsroutes en een grote overzichtskaart met verhaal over de fiets in oorlogstijd.