Blog

NIEUW BOEK: Gefangenschaft bei den ‘Kaaskoppen’ (Pionier Brigade Draeger)

Een ontsnappingstunnel, delen van landmijnen, resten van opgedragen uniformen en kuilen met medisch afval. Een kleine greep uit het materiaal dat we met de conflictarcheologen van BAAC in de winter van 2017/2018 op de Frederik Hendrikkazerne in Blerick hebben opgegraven. Het zijn de bijzondere restanten van een mijnruimerskamp en de ruim 450 Duitse (krijgs)gevangenen die hier na de oorlog werden vastgehouden om Noord- en Midden-Limburg mijnenvrij te maken. Deze Duitsers die op de kazerne werden…

‘Wer weiss wo wir in ein paar Wochen stecken?’ Duitse veldpost uit de Generaal de Bonskazerne in Grave

Op 8 maart was het dan eindelijk zover. Gewapend met een zaklamp en stofmasker vergezelde ik Jobbe Wijnen bij het bouwbiografisch onderzoek op de Generaal de Bonskazerne in Grave. Een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van BOEi. Op amper beloopbare zolders, in stoffige kamers en soms vochtige kruipruimtes gingen wij op zoek naar achtergebleven objecten die meer konden vertellen over de personen en eenheden die in deze gebouwen hebben verbleven. Een geweldig project waarbij…

Zes nieuwe fietsroutes langs het erfgoed van de Atlantikwall in Zuid-Holland

Vlak voor de zomer zijn er zes nieuwe fietsroutes uitgekomen die de fietser langs het erfgoed van de Atlantikwall voeren. De routes zijn door Jeroen Rijpsma en mij (Nick Warmerdam) vormgegeven.  In elke route kom je langs verschillende, bunkers, versperringen en militaire terreinen die de Atlantikwall typeren. Daarnaast zie je ook de gevolgen van de aanleg van deze verdedigingslinie en de bezetting op het landschap en de bevolking. Ook deze hebben vaak nog sporen in…

Verstoven Verleden: Hoe het begon

Als archeoloog doe ik al meer dan 6 jaar onderzoek naar het Verstoven Verleden van de Atlantikwall in Nederland. Gek genoeg bijna nooit met een schep in de hand om daadwerkelijk te graven. Niet omdat we dit niet nuttig vinden, maar omdat een archeoloog niet zomaar de grond in mag gaan om deze resten op te graven. In de meeste gevallen wordt er pas opgegraven wanneer de archeologie bedreigd wordt door bijvoorbeeld bouwplannen of natuurontwikkeling….